Site Overlay

Povestea iei româneşti

Ia românească stă drept mărturie pentru autenticitatea şi simţul creativ al spaţiului ţărănesc tradiţional. Chiar dacă în zilele noastre s-au pierdut anumite semnificaţii pe care oamenii le ofereau în trecut acestei piese vestimentare, încărcătura sa simbolică rămâne mare. Odată cu purtarea iei, fie ea stilizată sau nu, apare şi sentimentul de reîntoarcere la valorile şi tradiţiile de altădată. Astfel, ia devine un obiect vestimentar care transcede timpul şi spaţiul, făcându-şi din nou loc în casele românilor.

În trecut, ia avea o simbolistică aparte. Ea era confecţionată şi brodată doar de femei, iar modelele cusute difereau de la o femeie la alta, ele fiind rezultatul imaginaţiei fiecăreia. Piesă vestimentară încărcată de semnificaţii, ia şi culorile folosite la producerea acesteia, difereau şi în funcţie de regiune şi de statutul femeii (tânără, căsătorită, văduvă etc.). Materialele pe care se coseau diverse modele tradiţionale erau lejere şi delicate: in, borangic, mătase, pânză topită. Totodată, broderiile iilor erau destul de ample, deseori completate şi de paiete sau alte detalii cu rol estetic.

În zilele noastre, este mult mai uşor să porţi o ie care să se potrivească personalităţii tale: boemă, elegantă, sofisticată, modernă– există o ie pentru fiecare femeie din tine. Brodate, imprimate sau chiar pictate, iile şi-au păstrat farmecul prin aerul distinct şi delicat pe care îl oferă celor care le poartă.

 

În imagini am ales o ie din bumbac, brodată cu flori, modernă, fină și sofisticată.

Tu ce fel de ie ai purta?

Ie brodată: PATUSCHINSKY

Pantaloni: Zara

Pantofi: Zara

2 thoughts on “Povestea iei româneşti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2024 . All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes