Site Overlay

Ia romanească – simbol al românilor (Brașov)

Astăzi este ziua Universală a Iei, simbolul internațional care definește cultura romanească! Este o bună ocazie de a ne reaminti cât de frumoase sunt iile, tradițiile, obiceiurile, locurile românești și românii care trăiesc în această țară frumoasă. Mă bucur că Andreea Tănăsescu, fondatoarea  La Blouse Roumaine a venit cu inițiativa de a avea și IA o zi a ei.

Tot astazi se sarbatorește și ziua Sanzienelor, a zânelor frumoase, aducătoare de bucurie, veselie și sănătate în casele românilor. ❤

In popor, se spune că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ, cântă și dansează în jurul unui foc, ajută femeile să își găsească alesul și îi apără pe oameni de necazuri și suferință.

Este fascinant sa descoperi tradițiile, obiceiurile diferite ale românilor din întreaga țară. Așa cum tradițiile sunt diferite și iile poartă povești brodate pe mătase, in sau borangic. Cei care realizează astfel de produse vestimentare, țes în jurul cămășilor emoții și sentimente.

Hai să ne bucurăm de această zi minunată îmbrăcând o ie, fie ea moștenită de la bunica, strabunică, cusută cu migală de o bătrânică de la țară sau realizată de un designer. Important este să ne mândrim cu tradițiile noastre și să le valorificăm mai mult. Se pare că marii designeri ai lumii se inspiră din ale noastre porturi populare pentru că au descoperit farmecul acestor veșminte pline de farmec.

Astăzi poți sărbători IA la unul dintre evenimentele organizate de români.

Dacă ești în Craiova, Eli te așteaptă cu produse realizate de designeri români la evenimentul Lada cu zestre.

Dacă ești în București, Primăria Capitalei și Creart organizează evenimentul IEsc în Parcul Circului. Este celebrată IA și folclorul reinterpretat prin atelierele creative, muzică și expoziții de ii și accesorii!

Eu mi-am luat deja cămașa fermecată și am fugit la eveniment!

Zi cu soare și bucurie în suflet! ❤🌞 🇷🇴

Cămașa fermecată: PATUSCHINSKY

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2023 . All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes